Schipt OPZ

Stick ut hakan

med hållbara transporter och automatiserad transportplanering

Av alla system i Schipt-portföljen så är Schipt Optimizer det som har absolut kortast återbetalningstid. Systemet används för att optimera och effektivisera era transporter, genom hela det logistiska flödet. Det sänker era administrativa kostnader genom automation, minskar lastytor genom lastoptimering och sänker era transportkostnader genom att ett samspel av funktioner, bl.a. genom att välja rätt transportör för varje transport. Dessutom sparar det på miljön med optimalt förpackade transporter och smarta transportval. En dröm både för plånboken, personalen och framför allt för miljön.

Miljömål

EU:s miljömål innebär 70% reducerade utsläpp från inrikestransporter till 2030. EU:s hållbarhetsmål deklarerar att även ekonomisk hållbarhet måste uppfyllas. Här kan ni vinna på två fronter! Med billigare transporter och minskade utsläpp bidrar ni till att uppnå Sveriges miljö- och hållbarhetsmål.

Som tetris för logistik

Schipt OPZ levereras med både Schipt TA, Schipt Contract och Boxkalkylering, vilket gör det till en fantastisk investering för alla verksamheter. Systemet går att jämföra med det klassiska datorspelet Tetris. Systemet beräknar det mest effektiva sättet att packa varje order för att minimera mängden luft i emballaget. Det beräknar även hur godset ska lastas på bilen för att utnyttja varje flakmeter så effektivt som möjligt, för varje tillgänglig transportör och fordonstyp. Processen kan helautomatiseras, inkl. bokning, vilken minimerar felfrekvens och administration. 

 • Minskade utsläpp och kostnader

  Schipt OPZ använder bl.a. konsolidering, Pack- och Lastoptimering och smarta transportval, för att minska era utsläpp och sänka era kostnader. Schipt OPZ optimerar och automatiserar hela ert logistiska flöde, vilket möjliggör stora kostnadsbesparingar samtidigt som det gör vardagen enklare för er personal.

 • Förbättrad arbetsmiljö

  Att arbeta med transportplanering är ofta väldigt stressigt och krävande, då det är enormt många faktorer att ta hänsyn till. Schipt OPZ förbättrar arbetsmiljön för er personal genom att automatisera transportplaneringen, så att de kan fokusera på er verksamhet. Genom att optimera hela det logistiska flödet ger det er personal en tydlig plan och bättre förutsättningar för att reagera på de avvikelser som uppstår.

 • Optimering av hela kedjan

  Logistik är ett komplext flöde som sträcker sig genom hela verksamheten, vilket gör det svårt, om inte omöjligt, för er personal att göra optimala val i varje steg. Schipt OPZ är byggt för detta ändamål. Det skapar konsekventa förbättringar, minskar felfrekvensen och gör det möjligt för er att etablera solida rutiner med hög kvalitet mot er marknad.

 • Personlig support

  Vi finns där för er verksamhet. Ring eller mejla oss och få personlig support av kunnig personal som snabbt hanterar era problem, frågor och funderingar.

Detta får du med Schipt OPZ

Vi erbjuder två olika prismodeller för Schipt OPZ.

Mest prisvärd är vår licensmodell. Med licensmodellen betalar ni en engångskostnad för licensen och sedan en låg årlig kostnad för underhåll och antal användare. Mycket prisvärt i förhållande till våra konkurrenter!

Föredrar ni att sprida ut kostnaderna så erbjuder vi även möjligheten att hyra systemet. Då betalar ni enbart en löpande månadskostnad och slipper den initiala investeringen.

Kontakta oss för mer information om våra priser.

Schipt OPZ levereras med Schipt TA, det mest adaptiva TA-systemet på marknaden.

Skulle ni hellre vilja köra ett annat TA-system så löser vi det via en integration.

Att tyda fraktavtal är allt annat än lätt. De flesta företag väljer därför transportör baserat på erfarenhet. Men hur säkra är ni på att den valda transportören är den billigaste för just det godset, på just den sträckan och med just den kombinationen av tilläggstjänster?

Schipt OPZ använder era fraktavtal för att avgöra vilken av era transportörer som kan frakta godset för bästa pris. Detta gör det möjligt för er att sluta avtal med fler transportörer, utan att komplicera arbetet för er personal.

Självklart kan ni fortfarande välja transportör manuellt, om ni hellre skulle vilja det.

Ni kan även använda Schipt OPZ för att sätta press på era transportörer vid avtalsförhandling. Systemet väljer automatiskt bästa pris, så erbjuder transportören inte tillräckligt bra priser, kommer de inte heller få några frakter.

Skickar ni flera ordrar till samma kund på samma bil? Schipt OPZ slår automatiskt ihop sändningar som ska till samma leveransadress. Detta leder till stora besparingar i fraktkostnader, då det är billigare att boka en stor sändning än flera små.

Ge era kunder en beräknad leveransdag, utan att behöva boka datumlossning. Genom att importera transportörernas ledtidsmatriser får ni tillgång till information om beräknad leveransdag direkt i Schipt.

Schipt OPZ hjälper er med reklamationer av era frakter. Det kan t.ex. gälla förseningar, transportskador eller annat. Ni kan även koppla foton och andra dokument till ärendet.

När reklamationen är registrerad så genererar Schipt ett reklamationsmejl som skickas direkt till transportören. Det finns gott om fält för noteringar runt korrespondens, gruppering av orsaker och statusfält. Ni anger även vilket belopp ni kräver för reklamationen och kan följa upp att pengarna inkommit.

Schipt levereras med en kraftfull integrationsmotor som förenklar kopplingen till era övriga system. Vi har stöd för de flesta av konkurrenternas integrationsfiler, vilket betyder att ni inte behöver en ny koppling utan kan återanvända den ni redan har.

Kostnadseffektivt och smidigt, tycker vi!

Med Schipt OPZ får ni som kund obegränsat antal integrationsanvändare. Ni får även 10 administrativa användare som kan lägga upp nya transportörer, administrera fraktavtal och göra andra administrativa arbeten i systemet.

Många företag lägger onödigt mycket tid på att administrera sina fraktavtal och beräkna fraktkostnader för rätt val av leverans och korrekt fakturering mot kunden. Fel val av transportör kan leda till onödigt höga fraktkostnader. Schipt Contract förenklar detta arbete avsevärt, genom att samla alla fraktavtal på ett ställe och möjliggöra digital administrering och automatisk fraktberäkning.

Schipt Contract ingår, när ni köper Schipt OPZ och utgör basen för transportvalet och prisberäkningen i systemet.

Schipt OPZ tittar inte bara på vilken transportör som är bäst lämpad för att frakta godset utefter era önskemål, utan även om det går att optimera frakten genom andra transportval. Kanske det t.ex. blir billigare att boka sändningen som parti, även om den ligger inom viktgränsen för stycke. 

Systemet håller även koll på gränsvärden och gör automatiskt ett nytt transportval om sändningen går över något maxvärde.

Genom att avvakta med den slutgiltiga transportbokningen kan man säkerställa att rätt val görs, avseende miljö och kostnad. 

Schipt OPZ hanterar konsolidering av adresser, produktval, påbyggnadssändningar, simulering, brytpunktsberäkningar och mycket mer, som standard. Varje förändring i leveransläget bygger om simuleringen för att optimera hela orderstocken och inte bara den enskilda ordern.

Blixtsnabbt och med besparing i kostnader som följd.

Schipt OPZ gör det lilla extra och bevakar samtliga bokningar för att säkerställa att de blir bekräftade. Schipt påminner transportören om svar uteblir och larmar till sist er skeppningsavdelning om bokningen inte bekräftas. Detta oavsett om bokningen skickats med EDI, API eller mejl.

Låt Schipt hantera bevakningen och avlägsna ett av er personals största stressmoment.

Det finns inga regler utan undantag. Schipt OPZ innehåller stöd för avvikelsehantering både på produkt- och kundnivå. Detta gör det enkelt för er att kringgå systemets automationer och regler vid behov.

Schipt installeras lokalt på en server i ert interna nätverk. Det är detta som möjliggör den stora flexibiliteten i Schipt. Ert Schipt blir helt unikt och kan anpassas efter eran verksamhet, utan hänsyn till övriga Schipt-kunder.

Kontakta oss för frågor om systemkraven för Schipt.

Efter att Schipt installerats, kommer användarna åt systemet direkt via webbläsaren, förutsatt att de är uppkopplade mot ert interna nätverk. Vi rekommenderar Google Chrome eller Microsoft Edge för bästa prestanda, men det går även köra Schipt i andra webbläsare.

Boxkalkylering är tetris för er utleverans. Systemet beräknar det mest effektiva sättet att packa varje order för att minimera mängden luft i emballaget. Det beräknar även hur godset ska lastas på bilen för att utnyttja varje flakmeter så effektivt som möjligt.

Genom att använda Boxkalkylering, kan ni sänka era fraktkostnader med upp till 30%. Optimerad packning och lastning är inte bara bra för plånboken, utan även för miljön!

Boxkalkylering ingår, när ni köper Schipt OPZ.

Har några av era transportörer problem med t.ex. förseningar eller transportskador? Eller vill ni ge transportörer med t.ex. miljövänliga transporter en fördel? Med Schipt OPZ kan ni ABC-klassificera era transportörer. Systemet tar sedan hänsyn till eran klassificering vid val av transport. Vilka kriterier ni använder vid klassificeringen bestämmer ni själva.

Schipt OPZ gör inte bara arbetet enklare för er, utan även era transportörer. Systemet skickar en förbokning till transportören med information om den kommande skeppningen. På så sätt kan transportören börja planera sina körningar, redan i förtid. När sändningen är klar skickas sedan en slutgiltig bokning.

Ge er personal rätt förutsättningar för att ha godset redo i tid för utleverans. Schipts slottidshantering hållerkoll på vilken lastbil som kommer när och hjälper er förbereda rätt gods i rätt tid. Planering mellan plock, utlastning och skeppning är en mycket god investering.

Schipt OPZ levereras med en enkel fakturamatchning för era fraktfakturor. Sök upp samtliga sändningar som fakturan avser och stansa in fakturauppgifterna. Färgmarkeringar i systemet indikerar vilka fält som måste fyllas i för de olika transportörerna. Systemet rödmarkerar sedan de fält som avviker från de toleransnivåer ni angett.

En enda knapptryckning skapar sedan ett mejl till din transportör med begäran om kreditering, och begäran övervakas sedan mot utförda krediteringar.

För full fakturaavstämning, se Schipt Invoice Control.

Tillvalsprodukter

Schipt Pick är en smidig lösning för företag som har tröttnat på plock med papper och penna, och vill digitalisera sin verksamhet, men inte känner sig redo för att investera i ett WMS-system.

Godshanteringen flyttas från affärssystemet till Schipt, och sparar tid för er lagerpersonal som snabbt och enkelt kan hantera plocket direkt i en surfplatta. Självklart finns det även möjlighet för återrapportering till affärssystemet. 

Har ni egna eller inhyrda bilar som regelbundet kör ut gods via en fast rutt? Använd Schipts ruttplanering för att definiera leveransplatser längs rutten. Systemet planerar automatiskt inkomna ordrar mot rätt rutt, beräknar fraktkostnad och stämmer av.

Har ni, liksom de flesta andra företag, bättre fakturaavstämning för ert kontorsmaterial än era transporter? Med Schipt Invoice Control får ni äntligen kontroll på ett av företagets största utgiftsposter. Systemet gör automatisk avstämning, inte bara mot avtalet utan även mot den faktiska sändningen för att identifiera ev. upptaxering. Avvikelser hanteras enkelt via systemet som skapar underlag för fakturaanmärkning mot transportbolaget.

Vi har även ett stolt samarbete med Libello AB som erbjuder fakturaavstämningen som tjänst i olika nivåer. Med deras hjälp kan ni få alla era fraktfakturor kontrollerade utan att ni behöver lyfta ett finger.

Aktivera Schipts Track & Trace-portal för att få full kontroll på vart ert gods befinner sig. Portalen kan göras tillgänglig för eran kundtjänst eller t.o.m era kunder.

Har ni egna eller inhyrda bilar och behöver hjälp med att planera era rutter?

Välj vilka ordrar som ska levereras och ladda upp dem i optimeringssystemet för att få ut körschema med inplanerad rast, preliminära lossningstider, karta m.m. Resultatet återrapporteras till Schipt OPZ med rutt och lossningssekvens. Det är även ett perfekt underlag för MPS- och WMS-system för att säkerställa att godset produceras och lastas i rätt ordning.

Få koll på hela ert logistikflöde på ett ögonblick.

När du loggar in i Schipt OPZ möts du direkt utav en dashboard med KPIer kring era transporter. För att göra er verksamhet så effektiv som möjligt så skräddarsys dashboarden helt enligt era behov.

Har du frågor om några av våra system eller tjänster?

Välkommen att kontakta oss!