Garantell: Kopplar ihop hela vår verksamhet

Garantell grundades 2003 och tillverkar nätväggar, både till industri- och byggbranschen. För att utmärka oss i en redan etablerad marknad, valde vi att fokusera på kundorderunika produkter. Vi har inget lager, utan allt tillverkas kundorderunikt, vilket ger en enorm flexibilitet för kunden när det gäller både design och montering. Tack vare vår unika affärsmodell så har vi haft en fantastisk tillväxtresa och är idag ca 100 anställda med en omsättning på över 300 MSEK. Allt började i lilla Värnamo, men idag har vi aktiv försäljning i hela Europa.

Detta beskriver Marcos Svennson som arbetar med inköpsfrågor på Garantell. Marcos har funnits med länge i olika roller på företaget och jobbar som inköpsansvarig och del av VLT (Verkställande lednings teamet), med bakgrund som säljare.

Hur kom ni i kontakt med Cube Corner och Schipt? 2007 kontaktade Garantells marknadschef Cube Corner för att få rätsida på ett logistikprojekt som inte gick som det skulle. Sedan dess har samarbetet utvecklats till en omfattande relation som gynnat båda bolagen.

Varför bestämde ni er för att använda just Schipt? Ni bevisade att ni besatt rätt kompetens för de utmaningar som Garantell stod inför. Att ni är bra på IT och logistik är ju en självklarhet, det är ju ert levebröd. Men att ni även har en förståelse för produktion och andra verksamhetsprocesser blev helt avgörande. Det är inte många andra IT- företag som är så breda. 

Hur används DynWeb och Schipt i er verksamhet? DynWeb och Schipt är kritiska för oss och används inom produktion, lager, inköp och försäljning. På ett eller annat sätt så kopplar era system ihop hela vår verksamhet.

Vad har vårt samarbete gett för effekt för er verksamhet? Det är svårt att säga exakt. Det finns många effekter. En faktor är såklart de enorma tidsbesparingarna vi får tack vare att systemet integrerar hela verksamheten. Det finns även ekonomiska besparingar då vi använder Schipt till att konkurrensutsätta transportbolagen.

Det finns ett enormt utbud av transporter på marknaden. För ett företag kan det vara svårt att veta att man är konkurrenskraftig på frakt. Och där har vi fått enorm hjälp tack vare era insatser. Tack vare Schipt så kan vi konkurrensutsätta transportbolagen för systemet väljer helt enkelt det mest prisvärda fraktalternativet för varje order. Vi köper frakter för närmare 30 MSEK årligen, så vill en transportör ha en del av den kakan så måste de erbjuda oss konkurrenskraftiga priser.

Vissa företag uttrycker oro för att vi är ganska små. Hur tänker ni om det? Det är ingenting som oroar oss. Bara för att ni är små betyder ju inte det att ni inte kan leverera. Ni har verkligen bevisat motsatsen och levererar både med kvalitet och service på allra högsta nivå. Sen har jag full förståelse för att ju större ett företag blir, desto mer behöver man ta hänsyn till hur känsliga ens leverantörer är. Vi har valt att hantera det genom att utveckla vår egen IT-avdelning. Men man måste också inse att man inte kan vara bäst på allt. Det finns en enorm IT-expertis tillgänglig att köpa in, däribland Cube Corner. Så vi är inte oroliga. Ni har bevisat er leveranskraft många gånger om under vårt 15-åriga samarbete.

2019 vann ni priset ’Sveriges smartaste industri’. Hur har er digitaliseringsresa sett ut sen dess? Vi fortsätter den digitaliseringsresa som vi startade 2014. På Garantell frågar vi alltid oss själva ”Vad är nästa steg? Vilket är nästa pris?”. Integrationen mellan maskiner, försäljning och produktion är redan gjord, och ni var en stor del av den resan. Nu kollar vi vidare efter fler digitaliseringsmöjligheter inom verksamheten.

Vad har ni för framtidsplaner? Vi köpte 30 hektar mark i oktober förra året och planerar en expansion med nya panel- och hyllplansmaskiner. Vi tror på en fortsatt tillväxt och siktar mot att dubbla vår kapacitet och omsättning till 2027.

Slutligen, kan du beskriva varför Garantell och Cube Corner har fungerat så bra? Det finns vissa ord som beskriver grundstenarna i en relation. Det är förtroende och tillit. Det där är inget man kan åstadkomma över en natt utan det är något som man måste bevisa. Och det har ni verkligen gjort, både i form av programvaror och service. Ni är dessutom otroligt lyhörda och snabba i er respons, vilket är en trygghet för oss.