Tillbaka

 

Schipt TMS

Planerar, bokar och optimerar dina frakter

När det kommer till verksamhetskunskap är transporter något vi jobbat med i över 20 år. Under årens lopp har vi skräddarsytt lösningar för våra kunder för att optimera fraktkostnader. Nu har vi tagit fram ett standardiserat TMS-system för små och medelstora företag. Något som bara stora bolag har haft möjlighet att investera i tidigare.

Detaljerat innehåll

Basutbud som ingår i huvudleveransen

Fraktkonfigurator

Fraktkonfigurator är ett administrativt gränssnitt där du sätter upp villkor för alla kombinationer av transportörer, produkter och tjänster och som sedan används för att optimera dina frakter och göra ett kalkylerat val istället för ett val baserat på gammal vana. Brytpunktsberäkningar mellan produkter, regler för vilka tjänster du kan använda, undantag för vissa artiklar, minimum och maximum på vikt, volym och flakmeter, längsta längd samt mycket mer. Det är här du sätter upp regler som är specifika för dina produkter gentemot dina avtal med transportbolagen.

Lista >>

Schipt Contract

Schipt Contract är ett komplett avtalssystem där du registrerar in dina fraktavtal, matriser m.m. Dessa importeras via Excelmatriser du får från din transportör mot begäran.

DMT (den rörliga kostnaden för drivmedelstillägg) kan skötas manuellt eller länkas in via Schipts centrala DMT-distribution. Vi sätter upp en central DMT-insamlare som uppdateras med hög frekvens och som automatiskt uppdaterar ditt system.

Lista >>

Schipt Contract Query

Ett fristående användargränssnitt med manuell prisfråga mot Schipt Contract. Denna kan integreras direkt med ert affärssystem i syfte att kunna ge orderhandläggaren ett verktyg för att ge er kund ett kostnadsförslag på frakten eller varför inte direkt mot er webbshop.

Fråga mot specifikt avtal, produkt och tjänst eller bästa pris bland dina avtal i Schipt Contract.

Lista >>

Optimering

Konsolidering av adresser, produktval, påbyggnadssändning, simulering, brytpunktsberäkningar m.m. är standard. Varje förändring i leveransläget bygger om simuleringen för att optimera hela orderstocken och inte bara den enskilda ordern.

Blixtsnabbt och med besparing i kostnader som följd.

Lista >>

Autocalculate

Processen som samkör Fraktkonfiguratorn ovan med Schipt Contract i bakgrunden helt automatiskt åt dig och oavsett vem som betalar frakten. Tänk att det är lika viktigt för din kundrelation att du väljer rätt även på mottagarfrakter som din kund betalar. Här sker även fraktberäkning om du har ett inkopplat tariffverktyg såsom Schipt Contract där du lägger in alla dina fraktavtal. ”Best price” tillämpas där du säger att det ska tillämpas. Har du bestämt dig för en expresstjänst med en specifik transportör så byter vi inte ut dina val med automatik. Vi byter bara på de ordrar du vill att systemet ska ge dig bästa pris på.

Lista >>

Fakturamatchning (enkel)

Här söker du upp en lista över sändningar som motsvarar den faktura du har i handen. Listan kopplas till ett fakturanummer och därefter stansar du in fakturauppgifter. Färgmarkeringar i fälten talar om vilka fält som måste fyllas i för just den transportör fakturan är kopplad till. Du får omedelbart rödmarkering på de fält som avviker från toleransnivåerna du satt upp. En knapptryckning skapar ett snyggt e-postmeddelande till din transportör med begäran om kreditering.

Listan över reklamerade sändningar kan sedan övervakas mot utförda krediteringar. Här kan vi även skapa en SIE4-fil till ditt affärssystem som du kan läsa in som en leverantörsfaktura med konteringsförslag.

Lista >>

Reklamationshantering

Här registrerar du reklamationsorsaker på dina frakter. Detta kan vara försenade frakter mot garantitjänster, transportskador och annat. Du kan koppla foton och andra dokument till ärendet.

När du skapat din reklamation så skickar du den via e-post, som systemet har gjort en snygg design av, till din transportör som beskriver reklamationen. Det finns gott om fält för noteringar runt korrespondens, gruppering av orsaker och statusfält. Du anger även vilket belopp du kräver för reklamationen och du kan följa upp att pengarna inkommit.

Lista >>

Ledtidshantering

Systemet har fullt stöd för att importera transportörernas ledtidsmatriser via fil. Dessa är olika beroende på var i landet ditt företag befinner sig, därför är systemet inte ”laddat” med ledtidsmatriser. Det finns generella ledtider per tjänst och land men ibland vill dina kunder inte boka en datumlossing, däremot vill de ändå ha en så bra uppskattning om ankomstdag som möjligt. Då är ledtidsmatriser ett riktigt bra verktyg. Systemet klarar ända ner till enskilt postnummer i vilket land som helst men vanligast är grupper av postnummer för att minska antalet registerposter.

Lista >>

Slottidshantering

Ska ditt gods beredas på något vis mellan plock och transport, exempelvis tullklarering? Behöver plockarna veta deadline för plocket så att de plockar mot de bilar som går först? Det kan vara bra att upplysa transportören om överenskommelsen gällande upphämtningstid. Vill du boka med slottid så bilen står på plats kl 14:45 för det är enda tiden då du kan lasta bilen?

Planering mellan plock, utlastning och skeppning är en mycket god investering.

Lista >>

Transportbokning

Schipt gör det lilla extra och bevakar alla bokningar så de är bekräftade. Schipt påminner transportörer och till sist larmar skeppningsansvarig om bokningen inte är bekräftad. Detta oavsett om bokningen skickats med EDI, e-post eller webbservice.

Nu är det slut med skeppningsavdelningens största stressmoment. Låt Schipt bevaka. Kanske den bästa investering du gett din personal på länge!

Lista >>

KPI (statistik)

All data lagras så att du enkelt kan söka ut och exportera till Excel inför upphandlingar eller skapa snygga rapporter till cheferna. Vi har byggt några sökprogram åt er som ingår men vi kan enkelt bygga många fler om behovet finns.

Lista >>

Detaljerat innehåll

Tillval som kan köpas till

Schipt TA

Billigaste TA-systemet på marknaden? Definitivt om du har fem eller fler transportörer och/eller många sändningar.

Fast kostnad som inkluderar alla listade transportörer, obegränsat i antal sändningar. 10 användare ingår vilket räcker långt. Du kan lägga upp ett obegränsat antal egna transportörer.

Transportbokning, fraktsedel, CMR, transportetiketter och en riktigt smart mantel/hub-hantering ingår. Förutom en egen integrationsfil kan de flesta integrationer från andra TA-system användas rakt av.

Lista >>

Fakturamatchning

Marknadens mest avancerade och kompletta digitala system för elektronisk fakturamatchninig.

Begär elektroniskt debiteringsunderlag eller faktura från din transportör och ladda in dem i systemet så sker en automatisk matchning mot tolleransnivåer både mot avtal och vad som står på dina fraktsedlar. Tydlig lista på avvikelser ända ner till minsta detalj, reklamationsmeddelande till transportör, kreditbevakning m.m. enligt samma modell som den enkla som ingår! Kopplad och klar mot Schipt TMS/TA.

Lista >>

Ruttplanering (fasta rutter)

Definiera dina leveransplatser mot en rutt och systemet kommer med automatik att planera in den mot rutten, beräkna frakten och därefter stämma av den. Såvida du inte kör vår Selfbilling mot transportören.

Lista >>

Ruttoptimering (dynamiska rutter)

Välj vilka ordrar som ska optimeras. Ladda upp dem i optimeringssystemet, starta optimering och få ut körschema med inplanerad rast, preliminära lossningstider, karta m.m. och ladda ner resultatet som uppdaterar TMS med rutt och lossningssekvens. Perfekt information att förse WMS och MPS-system med för att producera i lastningsordning eller ställa upp godset enligt detsamma.

Kör ni med egna eller inhyrda bilar och har unika leveransadresser är detta perfekt.

Lista >>

Selfbilling

Tar fram underlag och aktiverar integration mot affärsystem för Selfbilling.

Fungerar mot alla transportörer som finns listade i vårt system men kräver överenskommelse mellan er och respektive transportbolag.

Lista >>

Onscreen övervakning (via stora monitorer)

Vi levererar en HDMI-sticka förprogrammerad för en skärm (som du själv köper och monterar). Stickan måste vara inom räckhåll för ditt wifi-nät.

Webbsidan som presenteras levereras med vår standard för transportavgångar, slottider och plockstatus men kan enkelt justeras efter dina behov och presentera det du vill. Varför inte produktionsinformation, besökare, veckans meny eller busstider?

Lista >>

Utökad Track&Trace

Din kund och dina säljare behöver en samlad bild av leveransen utan att behöva leta bland en mängd information. Detta är en webbsida som samlar data från Schipt samt transportören och ger en sammanfattad bild av leveransen.

Lika användbar internt som för din kund. Förutom länk till sändningen hos transportören ingår följesedelsinformation m.m. som standard. Kan enkelt byggas ut med mer information såsom länkar till viktiga dokument och annat som rör artiklar, ordrar och avtal.

Lista >>

Floor-planning (lagerkontroll på plockat gods)

Kallas även för shipyard planning.

När godset är plockat och väntar på leverans är det vanligt att det är ute ur alla system och det är då upp till lagerpersonalen att ha koll på var de ställt godset. Floor-planning är ett grafiskt verktyg där du definierar zoner med mått av zonen (rektanglar) och placerar plockat, ej registrerat gods i en zon.

När bilen anländer så visas exakt vilket gods som ska lastas, detta kan presenteras grafiskt på storskärm.

Lista >>

Boxkalkylering (optimering av emballage)

Vi har i många år jobbat med att optimera packning av gods på lastbärare och har i vissa fall lyckats få ner fraktkostnader med upp till 30% bara genom att packa godset bättre. Detta är ofta förknippat med volymgods. Det finns en hel del kod i botten för att optimera men det krävs rådata gällande mått på artiklar och villkor för hur emballaget kan konstrueras. Denna del måste som regel alltid kundanpassas efter era produkter och emballage. Det är nästan alltid frågan om en förstudie innan vi ger oss in i sådana projekt. Men väl där så är möjligheten till besparingar mycket stor!

Lista >>